January 24, 2009

insan bnama tyker zulhelmi


salam kalian..


terasa rindu tramat sngat bila dh lama tak mncoretkan sesuatu dlm blog aku ini..
so aku kembali seperti biasa dgn kerja harian yang semakin sibuk..
tapi pe boleh buat...
dah tanggungjawab sebagai insan yang mahu hidup...


so kali ini aku nak coretkan kenangan bersama insan bnama TYKER ZULHELMI FAROUK RASYAD ABDULLAH atau lebih mudah aku panggil dia EMY...
aku kenal emy xlama kira2 5-6 bulan..
dan sepanjang perkenalan aku memang aku xpernah jumpa mamat ni coz dia bukan duduk malaysia..
lahir je kat malaysia ni tapi sekarang dia bekerja di bumi asing...
dia tinggal kat canada tuk beberapa tahun..
tapi kerja kat LV @ las vegas..
but masuk tahun 2009 ni dia dah bpindah ke LV tuk selamanya...
aku pun xpasti lak kenapa dia nk pindah..
mgkin nak tukar angin kot...

hehe...
but sepanjang aku kenal mamat ni banyak perkara aku belajar dari dia...
walaupun dia ni degil tapi mudah tuk dngar kata orang...
aku kenal sngat perangai dia ni...
nampak je ganas tapi suka gak baca novel cintan cintun...
tak sangka lak aku...
mamat jiwang gak..hahah...
mamat ni kira byk gak utang dgn aku..
bukan utang wit but utang masa...
aku suka bila bsama @ bborank dgn dia coz dia pasti akan jadi bahan...
sebabnya dia ni slow sikit...
tapi baran tu yang paling aku gerun..
tu la salah satu sikap yang perlu dia kikis secepat mgkin...


sejarah dan memori hidupnya aku tau..
kira aku tau la segalanya tentang dirinya...
yang pahit hinggala yang manis..
aku mnjadi tempat tuk dia lepas geram...
but aku xkisah coz aku nak tgk dia hepy..

aku bsyukur dia dberi kesempatan untuk hidup lagi..
pada ptengahan bulan 12 dia dtimpa kemalangan yang tak dijangka
beliau berada dalam keadaan koma selama sebulan..
syukur kehadrat ilahi kerna dia dberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan ini..
diberi nyawa tuk terus hidup..
so byk gak kesakitan yang terpaksa dia lalui untuk hidup dbumi orang...
betul kata pepatah melayu..
" hujan emas dnegeri orang, hujan batu dnegeri sendiri "
lagi elok dnegeri sndiri bbanding negeri orang..
akan tetapi dia terpaksa meneruskan kehidupan dbumi orang bagi mencari sesuap nasi..
kehidupan yang tak terurus mmbuatkan dia selalu jatuh sakit...
badan je besar tapi takut nak makan ubat..
alasan malas..
tu la dia...


hurmm...
aku dh kenal sngat perangai dia..
haha...
abg harap emy jaga diri tu bebaik..
susah tuk hidup kat negeri orang..
so jaga tingkahlaku dan adab..
abg sntiasa mndoakan yang terbaik untuk emy dan keluarga disana...
semoga pe yang dhajati akan dicapai dgn kesungguhan..
dan yang paling penting jaga kesihatan itu...
hidup ini masih panjang dan byk lagi yang perlu emy laksanakan tanggungjawab..
so perbanyakkan doa dan solat ...
thnx emy...

2 comments:

Emy said...

uit!!!
ngumpat emy yeer...
huhu bce novel cintan? slow? waaaa!
(T_T)
tgu abg~~ kang emy balas baliiiik..

anyway terharu sgt2 plak rasanya bila abg ckp mcm tu..
yep, dalam byk2 org, abg la yg paling kenal emy skali..
n abg tau x?
emy ada berlambak adik2 angkat..
tp abg je la satu2nya abg yg emy ada tau...
abg tiri emy tu ngok sikit..
abg ni dah jd mcm btul2 abg emy..
(^_^)

thx again...wah emo lak plaaak
terharunyeee sob sob..(T.T)

fairy said...

mane plak la bro masuk ni...
redah jelah

janji comment sampai kan...
lagu hindustan?
memang nk letak tp susah la nk cari lirik dia
hahaha...